NK surftour 2017 scheveningen

Wie o wie pakt de surftitel van Nederland?

Vele surfers ontbraken bij de beslissende wedstrijd om de titel in Scheveningen.

0

Wie o wie pakt de surftitel van Nederland?

Vele surfers ontbraken bij de beslissende wedstrijd om de titel in Scheveningen.

Lees verder

Afgelopen weekend was het zover: de tweede stop van de surftour was een go en de zee in Scheveningen gunde ons golf na golf. Het leverde een prachtige afsluiting van de NK Surftour, met als inzet de Nederlandse titel.

De toekomst

De eerste surfers die hun kunsten mochten vertonen in het water waren de grommets. Deze surfers tot zestien jaar worden ook wel gezien als ‘de toekomst’. Dit was zeker terug te zien tijdens de wedstrijden, waarbij hoge scores werden behaald. De finale is gewonnen door Jam van der Valk die meteen ook de Nederlandse titel won; Stef van Noordennen pakte de tweede plaats in de ranking en Jali van der Valk eindigde als derde.


De talenten

De volgende groep die het water in dook voor een pittige wedstrijd waren de junioren. Bij de surfers tot achttien jaar lag ook hier het niveau erg dichtbij elkaar en de gebroeders van der Valk maakten het wederom spannend. Jam van der Valk won uiteindelijk naast de grommets titel ook de titel voor de junioren met een uiterste klein verschil van zijn broer Jali van der Valk, die op de tweede plek eindigde en de derde plaats werd gepakt door Mees Koch.

Longboard

Bij het longboarden werd de titel opgeeist door Pascal van der Mast die naast zijn winst in zijn thuishaven Domburg ook de winst in Scheveningen pakte en daardoor overtuigend Nederlands Kampioen longboarden is geworden; Danny Bastiaanse pakte de tweede plaats voor Michiel Six, die derde werd.

Ladies

Bij de dames was het gevecht om de eerste plek vooral een strijd tussen Mirna Boelsma en Dominga Valdes. Mirna Boelsma kwam als winnares uit het water en mocht zich dus Nederlands Kampioen noemen.

Gentlemen

Het eindwoord was dit weekend aan de heren. Het slotakkoord van de surftour was heel spannend voor de ranking met een hoop verschuivingen op het spel. Het niveau lag hoog en alle surfers lagen qua scores dichtbij elkaar maar de finale van de heren ging tussen Pascal van der Mast, Pepijn Tigges, Tom Boelsma en Robin Kersbergen. De winnaar van de spannende finale was tevens meteen de winnaar van de surftour: Pascal van der Mast. Tom Boelsma eindigde op de tweede plaats in de ranking dankzij zijn derde plaats in de finale. De verrassing van de finale in Scheveningen is toch misschien wel de prestatie van Robin Kersbergen, die dankzij zijn tweede plaats in de finale zich de nummer van drie van Nederland mag noemen.

Prijsuitreiking NK surftour 2017

Prijsuitreiking NK surftour 2017.

Conclusie

Vooropgesteld; de winnaars zijn zonder meer de terechte winnaars van de NK Surftour 2017 en felicitaties zijn hier op zijn plaats. Wel zou je kunnen afvragen, waar waren Remi Pietersen [winnaar Domburg en grootste kanshebber voor de titel], Kasper Hamminga [winnaar van NK 2016], Marijn Bouwmeester [de surfmeester] en in mindere mate Yanick de Jager [zevenvoudig Nederlands Kampioen]? Dezelfde vraag kunnen we stellen over het ontbreken van Eveline Hoofd [derde plaats bij World Tourstop Junioren] bij de dames. Het blijft uiteindelijk gissen waar zij waren en zal ongetwijfeld te maken hebben met sponsoren, tijd en persoonlijke keuzes.

In elk geval verdienen HSA (surfbond) en Surfbenelux voor alle passie en inzet die zij tonen voor het surfen wel een NK waar de top van Nederland aanwezig is en strijdt om de titel. Dat iedereen het beste uit elkaar wilt halen door elkaar te pushen en te helpen, is wat mij betreft wat surfen zo mooi maakt.

Foto: Damian Davila Photography

Auteur:

Calvin Magnenat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *