Wat is makkelijker: skiën of snowboarden?

Veel beginnende, maar ook gevorderde wintersporters vragen zich vaak af wat is makkelijker, skiën of snowboarden. Ook al zijn er wel wat gelijkenissen, toch blijven skiën en snowboarden twee heel verschillende sporten.

Wat is makkelijker: skiën of snowboarden?

Veel beginnende, maar ook gevorderde wintersporters vragen zich vaak af wat is makkelijker, skiën of snowboarden. Ook al zijn er wel wat gelijkenissen, toch blijven skiën en snowboarden twee heel verschillende sporten.

Lees verder

De winter heeft al stevig op de deur geklopt. Tijd om Koning Winter helemaal binnen te laten en de latten of board weer onder te binden. Weer… of misschien wel voor de eerste keer? Veel beginnende, maar ook gevorderde wintersporters vragen zich vaak af wat is makkelijker, skiën of snowboarden. Ook al zijn er wel wat gelijkenissen, toch blijven skiën en snowboarden twee heel verschillende sporten.

Een kwestie van houding en evenwicht

De fervente wintersportouder neemt zijn kroost al op jonge leeftijd mee naar de piste. Sommige kinderen trekken hun eerste bochtjes op de leeftijd van 3 of 4 jaar. In zo goed als alle gevallen worden deze eerste bochtjes op de ski’s getrokken. Dit komt omdat je in stilstand, op ski’s je evenwicht beter kan bewaren dan op een snowboard. Welke ouder wil zijn kind nu heel de tijd op de grond zien liggen? Ook is de skihouding de meer natuurlijke houding dan de snowboardhouding. Skiën doe je met beide benen los van elkaar en je romp vooruit. Bij snowboarden zitten je beide benen vast aan je board en board je met je schouder vooruit. Al deze aspecten maken dat het voor de beginnende snowboarder veel moeilijker is dan voor de beginnende skiër.


Eerst is skiën echt gemakkelijker…

Tijdens de eerste lessen leer je bij het skiën hoe je moet stoppen. Bij het snowboarden moet je eerst leren hoe je moet rechtstaan. Het is pas na veel vallen en opstaan dat je het evenwichtsgevoel op je board gevonden hebt. Met het skiën in ‘pizzapunt’, dit is met beide tippen van de ski’s naar elkaar gericht, is het makkelijk je snelheid te bepalen. Je zal dan ook zien dat beginnende skiërs bijna nooit op de sneeuw zitten of zwaar vallen. De snowboarder regelt, in het begin, zijn snelheid door te roetsjen. Dit is het parallel plaatsen van je snowboard op de dallijn van de piste, waarna je door drukverplaatsing op je board, begint te glijden of stopt. Deze techniek is veel moeilijker onder de knie te krijgen dan het ploegen bij het skiën. Als snowboarder moet je er dan ook tegen kunnen de eerste dagen veel te vallen en soms… hard te vallen. Een beschermende broek voor je stuitje is geen overbodige luxe.

…maar dan steekt snowboarden het skiën voorbij

Toch is het niet enkel kommer en kwel bij het snowboarden. In tegendeel! Eens je, na 2 à 3 dagen, de basis van het snowboarden onder de knie hebt, het is echt aan te raden deze basis te leren van een ervaren snowboarder, steekt het snowboarden het skiën al snel voorbij. De gevorderde techniek van het skiën omvat veel meer dan die van het snowboarden. Dit komt omdat de skiër op twee latten staat en ook nog eens twee stokken vast heeft. De snowboarder die eenmaal zijn basisbocht onder de knie heeft kan al snel de rode pistes in zijn broekzak steken.

Wat denk jij? Liever skiën of toch liever op het snowboard de eerste keer de berg af? Laat het ons weten door een comment te plaatsen? Of misschien heb je als ervaren rot in het vak een gouden tip voor beginners om hen in hun keuze bij te staan? Anyway, laat een comment achter. Check ook onze post om te bepalen wat je nodig hebt voor wintersport