verschil longboard skateboard

Dit is het verschil tussen een longboard en skateboard

In onze rubriek Shaka Start helpen wij jou op weg in action sports met antwoorden op belangrijke vragen voor beginners

Dit is het verschil tussen een longboard en skateboard

In onze rubriek Shaka Start helpen wij jou op weg in action sports met antwoorden op belangrijke vragen voor beginners

Lees verder

Longboard of skateboard? De verschillen zijn duidelijk… als je maar weet waar je op moet letten natuurlijk! Onder de noemer “slechte vragen bestaan niet”, willen we zoveel mogelijk lezersvragen beantwoorden, zodat je goed voorbereid start met jouw nieuwe sport. Handig voor de beginner; een naslag voor de gevorderde action sporter. We trappen deze nieuwe rubriek af deze week met een vraag over longboarden!

Het verschil tussen het longboard en skateboard en zijn geschiedenis

In de geschiedenis van het skate- en longboarden bestaan wel een aantal tegenstrijdigheden. Zo is het niet helemaal duidelijk of het longboarden ontstaan is uit het skateboarden of dat de skateboards, zoals we ze vandaag kennen, zijn ontstaan uit longboards. Wat we wel met zekerheid kunnen vertellen is dat het skate- en longboarden ontstaan zijn vanuit het surfen. Het waren namelijk de surfers die in tijden van rustige zee hun toevlucht zochten in technieken om op het land te “surfen”. In kleine garages en achtertuinen werden om deze reden de eerste “skateboards” in elkaar geknutseld. Maar de geschiedenis is eigenlijk van minder belang. De vraag is: wat is het verschil tussen een longboard en een skateboard?


Cruisen met het longboard of naar het skatepark met het skateboard?

Met het blote oog kan je duidelijk het verschil longboard skateboard zien. Het meest opvallende is natuurlijk dat de longboards langer zijn. Waar een longboard gemiddeld tussen de 91cm en 112cm is, is een skateboard duidelijk korter. De lengte van een skateboard ligt tussen de 78cm en 83cm. Ook in de breedte verschillen de twee boards van elkaar. Longboards zijn gemiddeld tussen de 23cm en 28cm breed, skateboards tussen de 19,5cm en 22,5cm. Een ander zichtbaar verschil is de oplopende tip en tail bij het skateboard.

Bovenkant longboard

Onderkant longboard

Bovenkant skateboard

Zijkant/onderkant skateboard

Deze zorgen voor een grotere wendbaarheid. Tricks, zoals ollies en kickflips, zijn hierdoor makkelijker uitvoerbaar. Het longboard is over het algemeen vlak of heeft enkel een licht oplopende tail. Het longboard is vooral ontworpen om een grotere stabiliteit te creëren. Het is minder bedoeld om tricks uit te voeren maar eerder bedoeld om te cruisen en je te verplaatsen. Het skateboard is minder geschikt om echt afstanden mee af te leggen en zal je dan ook veel vaker in het skatepark zien. In de halfpipe, op de quarterpipe, schans of rail voelt een skateboard zich pas echt thuis.

De minder zichtbare verschillen tussen een longboard en een skateboard

Voor de rest lijken longboards en skateboard heel erg op elkaar. Er is al wat meer kennis nodig om de kleinere verschillen te zien of te voelen. Zo hebben longboards grotere en zachtere wielen dan een skateboard, wat de stabiliteit ten goede komt. Ook de trucks zijn vanzelfsprekend verschillend en afgestemd op het board. De trucks van het skateboard zijn ontworpen om eventueel tricks op de rails uit te voeren. De trucks van een longboard zijn breder en staan wat losser. Ook de plank op zicht is meer flexibel wat zorgt voor meer controle en een aangenaam gevoel tijdens het cruisen.

Nu jiiiiiij

Helder? Of is iets je nog niet duidelijk? Schroom niet en stel jouw vraag of opmerking hieronder in de comments.  Heb je zelf een een voorstel voor een vraag voor Shaka Start? Dan horen we het ook graag!

Auteur:

Bob Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *