snowboard bindingen afstellen graden

De perfecte stand van je snowboardbindingen

Op hoeveel graden moet je jouw snowboard bindingen afstellen?

De perfecte stand van je snowboardbindingen

Op hoeveel graden moet je jouw snowboard bindingen afstellen?

Lees verder

Eindelijk op reis! Een dik pak sneeuw, tijd om dat snowboard aan te binden. In tegenstelling tot ski’s, die enkel ingesteld worden op het gewicht van de skier, is het plaatsen van snowboardbindingen wel wat complexer: hoe kan je nu het best je snowboardbindingen afstellen in graden?

Op zoek naar de ideale stance

In de snowboardwereld wordt de stand van je voeten op je board, de stance genoemd. Deze stance is voor iedereen anders en wordt bepaald door twee factoren: De afstand tussen je beide voeten op je board en het aantal graden van je bindingshoek. Om deze afstand en het aantal graden correct te bepalen zijn er een aantal handige regels.


Regular of goofy

Als beginnend snowboarder is het belangrijk te weten met welke voet je aan de noseside en met welke voet je aan de tailside snowboard. Snowboard je met je linkervoet vooruit, dan sta je regular. Snowboard je met je rechter voet vooruit, dan sta je goofy. Om dit te weten te komen, kan je op je kousen op een gladde vloer lopen en even glijden. De voet die je vooraan zet, staat op je snowboard meestal ook vooraan.

Hoe bepaal je de afstand tussen je bindingen?

Om de afstand tussen je bindingen te bepalen wordt algemeen aangenomen om de breedte van je schouders te nemen en hierbij 2,5cm tot 3cm bij te tellen. Toch is deze standaard rekensom niet steeds correct. Ook bestaat er een maattabel die aan de hand van je lengte, je voetafstand bepaalt. Een techniek die in de snowboardwereld vaak wordt toegepast is, om op een stoel te gaan staan en er af te springen. Terwijl je landt buig je goed door je benen en tracht je zo stabiel mogelijk te blijven staan. De stand van je voeten op de grond, komt overeen met de stand van je voeten op je snowboard. De gemiddelde stance ligt tussen de 46cm en 56 cm.

Hoe stel je je snowboardbindingen af in graden?

En dan moet je je snowboardbindingen nog afstellen in graden. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen duck stance en forward stance. Toch wordt de forwardstance, waarbij de tenen van beide voeten licht voorwaarts gericht zijn, enkel toegepast bij boarders die graag carven. Bij de duckstance staan je voeten, zoals het woord het zelf zegt, als de poten van een eend. Je achterste voet, met de tenen licht naar de tail gericht. Je voorste voet, met de tenen licht naar de nose gericht. Het aantal graden verschil tussen beide voeten noem je de bindingshoek.

Een handig trucje voor je bindingshoek te bepalen is thuis, in duckstance op je board te gaan staan en door je knieën te buigen tot een hoek van 90°. De bindingshoek die jou de makkelijkste buiging geeft, is jouw ideale stand op je board. De meeste boarders zitten tussen een bindingshoek van 20° à 30°. Wanneer je bindingshoek 30° is kan je de voorste binding op 15° zetten en de achterste binding op -15°. Deze gelijke stand noem je twintip freestyle. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je wat meer noseside boarden. Hierbij stel je de voorste voet op 20° en de achterste voet op -10° in. De beste stance blijft echter afhankelijk van je eigen gevoel. Hoe meer je snowboard, hoe beter je te weten komt wat voor jou de ideale stance is.

Heb jij nog goede tips over het afstellen van jouw snowboardbindingen? Laat het ons weten door een comment te plaatsen. Dat wordt uiteraard gewaardeerdddd. Check ook even Wat is makkelijker: skiën of snowboarden? en Welke maat snowboard heb ik nodig?

Auteur:

Bob Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *