longboard kopen waar op letten

Waar moet je op letten bij de aankoop van een longboard?

Wij helpen je op weg bij de aanschaf van jouw eerste board!

Waar moet je op letten bij de aankoop van een longboard?

Wij helpen je op weg bij de aanschaf van jouw eerste board!

Lees verder

Longboards zijn er in alle vormen en afmetingen. Deze vormen en afmetingen hebben niets met styling te maken. De vorm, lengte, hoogte, flexibiliteit, wielgrootte en wielhardheid spelen allemaal een rol bij de keuze van je longboard. Verder kan je natuurlijk bedenken dat de ervaren longboarder de keuze van longboard op een andere manier gaat maken dan de rookie. Laat je als beginner dan ook zeker bijstaan door iemand met de nodige kennis. Zodat je weet waar je moet op letten bij de aankoop van een longboard.

Waar moet je longboard voor dienen?

Op de eerste plaats moet je je afvragen waarvoor het longboard gaat dienen. Zo wordt in de longboardwereld een onderscheid gemaakt tussen: cruising, freeride, downhill, slalom en boardwalking. Bij elk van deze onderdelen heb je een ander soort longboard nodig.


Cruisen

Als beginner wordt vaak de keuze gemaakt om eerst te leren cruisen. Cruisen betekend: je van A naar B verplaatsen op je longboard. Dit kan zijn van bij je thuis naar je school, werk of andere bestemming. Kies als rookie een board met een deck dat niet te hoog van de grond staat. Hoe lager het deck, of hoe lager de trucks zijn, hoe meer stabiel het board is. Cruiseboards zijn tussen de 81cm en 106cm lang. Hoe groter de wielen hoe langer je board blijft rijden. Na wat cruisen is de overstap naar een andere longboard snel gemaakt.

Downhill

Door te cruisen kom je snel te weten wat je leuk vind aan longboarden. Een bewuste keuze is dan snel gemaakt. De wat gevaarlijkere tak van het longboarden is downhill. Of beter gezegd: keihard een heuvel af racen. Downhillboards zijn tussen de 94cm en 109cm en behoren tot de grotere longboards. De wielen zijn 7cm tot 7,5cm en aan de zachte kant om meer grip te hebben. Downhillboards hebben de zogenoemde square lip wielen. De trucks met wielen zijn net zo breed als het board.

Freeride

Is het downhillen je net iets te gevaarlijk en ben je meer een freerider die houdt van slides zetten, ga dan voor een freerideboard. De verschillen tussen een downhill- en freerideboard zijn niet heel groot. Een board dat er dan wel weer heel anders uitziet is een slalomboard. Deze boards zijn korter, 76cm tot 86cm en hebben een concaaf dek met bijna geen flex. De wielen zijn heel zacht voor de perfecte grip.

Dansen

En dan is er nog het dansen. Deze tak in het longboarden komt voort uit het surfen. Het bestaat uit het naar voor en achter lopen op je board, doen van pirouettes en allerhande andere trucjes op je board. Hiervoor heb je een deck van tenminste 115cm nodig. Dit geeft je voldoende ruimte om op je board rond te stappen.

Laat je bijstaan door een expert

De aankoop van een longboard brengt heel wat afwegingen met zich mee. Twijfel alvast niet te lang, longboarden is echt een zaligheid. Met een cruiseboard kan je alvast weinig misdoen. Wat extra opzoekwerk en hulp van een expert zal voor jou het perfecte longboard opleveren. Succes!

Heb je inmiddels een eigen longboard uitgezocht? Wij zijn benieuwd! Laat het ons vooral weten door een comment te plaatsen. Wil je nog even verder kijken en weet je al wat het verschil tussen een longboard en een skateboard is?